Ashton Street Residence

Ashton Street residence was based in a rural community between Margaret River and Preverlly in Western Australia. Its feature construction material uses rammed earth in a dual axis design. Both the street facade and an axis wall running from entry all the way through the house. The axis wall was a feature element that separated the private and communal spaces. Because the heaviness of rammed earth we choose to lighten much of the other elements with glass, timber and a lightweight floating roof geometry. The rear of  the property bordered onto natural bush which allowed us to open the entire north and east living area up using large glass sliding doors without loosing privacy.

 

The eastern area was protected by a large overhang alfresco area for summer BBQs and entertaining, while the northern facades had awning depths calculated to make the most of the northern aspect sunlight.

Ashton House - East

Outdoor Alfresco Area